„Noul locatar” își continuă traiectoria de succes, cu o a treia participare la un important festival de gen, după Festivalul Internațional Fest(in) pe bulevard și Festivalul Național de Teatru. Această producție a Teatrului Nottara a fost inclusă și în programul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, de la Cluj-Napoca. Astfel, pe 2 decembrie, montarea va avea două reprezentații, de la orele 18.00 și 21.00.
Clujenii vor putea să-i vadă pe Francisco AlfonsÃn, Ada Navrot, Ion Grosu și Gabriel Răuță într-un spectacol în care poezia se îngemănează cu absurdul. Decorul, semnat de Helmut Stürmer, și costumele create de Corina Grămoșteanu sunt adevărate personaje în această dramă a aglomerării.
Trei zile i-au fost de ajuns lui Eugène Ionesco, pentru a-și vărsa în scris năduful pricinuit de propria mutare, de la un număr la altul, al aceleiași străzi. Ca și autorul, personajul principal este încet, încet sufocat de propriile obiecte, cărate de hamali, în noua sa locuință.
Urmărind dialogurile ionesciene, în versiunea românească a lui Vlad Russo și Vlad Zografi, publicul are acces la o mică bijuterie scrisă de membrul Academiei Franceze, dar nu prea vehiculată de teatre, cu excepția câtorva montări notabile, între care și cea din 2004, de la Northern Stage Ensemble din Newcastle, în regia aceluiași Gábor Tompa, regizorul și directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.
Actorul spaniol Francisco AlfonsÃn, prezent pe scenele din țara sa, dar și din Franța și Marea Britanie, este dirijorul acestui absurd dans al lucrurilor, purtate cu morgă comică de actorii Teatrului Nottara Ion Grosu și Gabriel Răuță. Și pentru că lucrurile se petrec în Franța, nu putea lipsi eterna portăreasă, iscoditoare și lacomă de bani, căreia Ada Navrot îi dă un pregnant relief comic. Ceea ce i-a și adus premiul pentru cea mai îndrăgită actriță, la Fest(in) pe bulevard 2014.
Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, care se desfășoară în perioada 26 noiembrie -7 decembrie, a ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediție.
Tema din acest an a evenimentului este „Mărturiile corpului” și abordează experimente și descoperiri în domeniul expresivității corporale, marcante pentru istoria teatrului universal. Despre alegerea acestei teme, directorul artistic al Festivalului, Gábor Tompa, declara: „Libertate și sclavie, glorificare și umilire profundă, iubire și hărțuire, forță și slăbiciune, sănătate și boală, naștere și trecere în neființă – toate se ascund în acest titlu. Iar formele lor teatrale vă vor fi prezentate și de această dată prin viziunea unora dintre cei mai remarcabili creatori de teatru ai momentului”.